pondělí 18. května 2015

Císařův pekař, pekařův císař

Milý světe,

jistě si pamatuješ z minulých článků, že jsem už několikrát naznačila, že v Oviedu na jednoho obyvatele připadají dvě kadeřnictví, tři divné sochy a čtyři pekárny. Jo, tyhle tři věci jsou pro tohle krásné, a prý nějčistší španělské město, typické. A tak mě napadlo (možná z hladu..), že právě pekárničkám a asturským dobrotám zasvětím dnešní článek. A taky jedné speciální akci, kde o jídlo taky nouze rozhodně není.




Celý víkend tady probíhá tradiční Feria, což je obrovský jarmark, kde se prodávají tradiční astruské výrobky, jídlo, pití, koření, slepice, králíci, dokonce i tu pravou asturskou krávu tady koupíte. :D Trhovci mají dobové kostýmy, předvádějí se tu stará řemesla, ulicemi chodí průvody, Astuřané tančí v krojích tradiční tance a městem se linou melodie hrané na, pro tuto oblast tolik typické, dudy. Řeknu vám, má to vážně atmošku. Člověk se opravdu cítí, jak kdyby se vrátil v čase nebo se omylem dostal do nějaké pohádky. No a je to skvělá příležitost ochutnat nejrůznější asturské dobrotky. A stojí to za to, protože všechno je takové strašně...poctivé. Ať už ochutnáte chlebovou bulku plněnou pravou asturskou klobáskou - chorizem, jakýkoliv sýr ze zdejší oblasti nebo cheesecake s jahodama, nebudete zklamaní.



























A jak jsem řekla, pokud jste milovníci sladkého jako já a potřebujete každý den něco, co obsahuje cukr, aby váš mozek byl schopen vůbec fungovat, v Oviedu nebudete vědět, kterou kavárničku navštívit dříve.

Pokud byste chtěli ochutnat něco fakt "echt španělského", churros s čokoládou jsou jasná volba. Tyhle smažené dlouhé tyčinky z koblížkového těsta, které si máčíte do horké čokolády vám prostě umožní na chvíli zapomenout na všechny stresy světa i dietologické poradce. Říká se, že nejlepší španělská čokoláda vůbec, je ta značky Valor. Tenhle řetězec má dlouhou historii, která sahá až do 19. století, kdy jeden nadšenec začal připravovat tuhle hnědou pochoutku ve svém domě v malém městečku v oblasti Valencie, z toho se pak stal rodinný podnik, následně velká firma a dneska je Valor skoro národní dědictví. A i my tady v Oviedu jednu čokokavárničku Valor máme, takže odměna za páteční zkoušku z morfologie byla v mém případě jasná.

Jakožto milovník posedávání v kavárnách a pozorování lidí v nich, jsem si všimla, že atmosféra v kavárně byla skoro až sváteční. Starodávný interiér, servírky v bílých košilých a kravatách Valor  věkový průměr hostů v kavárně  asi 65 let - naše malá erasmácká skupinka u jednoho stolu a zbytek kavárny zaplněn babičkama a dědečkama, kteří se při pátečním odpoledni vymódili a zašli na šálek sladké čokoládové neřesti. Už jen kvůli té atmosféře se vyplatí do trochu dražší čokolády investovat a tohle království navštívit.

Mojí asi nejoblíbenější kavárnou/pekárnou je Granier. Tenhle podnik mi stojí v cestě do školy, takže už jsem se naučila každé ráno koukat na druhou stranu ulice, abych nemusela bojovat se svou vůlí. :D Ale za odměnu tady vždycky ráda zajdu na máslový croissant, muffin nebo obrovskou plněnou nadýchanou bagetu.



Poslední podnik, kterému tady udělám reklamu bude 26 grados neboli "Dvacet šest stupňů". Interiér kavárny je snad nejhezčí, co jsem tady v Oviedu vůbec viděla a sladké dobroty zase a znovu neodolatelné. Vždycky je mi akorát trapné fotit vevnitř, kdy tam je plno lidí, tak přidávám pár fotek z internetu, protože tenhle krásný prostor prostě musíte vidět.
Zdroj:internet

Zdroj: internet

Zdroj: internet

Myslím, že právě jídlo je jeden z prostředků, jak perfektně poznáte kulturu místa, které navštívíte nebo v něm žijete. Dneska to byl tedy spíše takový "sladký" výlet, ale pravdou je, že jestli Asturii opravdu něco charakterizuje tak je to jablečný alkoholický nápoj Sidra, fazolová polévka Fabada a další, spíše slané, pochoutky. Ale o těch zase příště...

3 komentáře:

  1. Tak jsem si zkontrolovala, že churros s čokoládou se můžou jíst i v létě (a po sto letech si přečetla něco španělsky :D) a už se těším, až si je v létě dám!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, churros se můžou jíst pořád a v jakémkoli množství! Mám nápad, až přijedu, uděláme si churros kulinářské odpoledne!!

      Vymazat
    2. paráda! (chtěla jsem to navrhnout, ale nechtěla jsem se vnucovat :D)

      Vymazat